Het vaargebied

 

Wij varen vanuit Stavoren op de Friese Meren, IJsselmeer en Waddenzee.

Dit is een uitgestrekt natuurgebied dat valt onder natura 2000, een beschermd natuurgebied dat uniek is in de wereld. 

 

De Friese Meren zijn een prachtig aaneengeschakeld merengebied dat tegenwoordig door de vele aquaducten steeds minder bruggen, dus oponthoud, kent. Bijzonder in Friesland is de vrije aanleg aan weilanden en eilandjes in de meren, daar mag ook overnacht worden aan boord en zelfs met tentjes op de wal. Dat is te danken aan De Marrekrite, een vereniging die al die aanlegplaatsen maakt en onderhoud. Friesland kent prachtige historische stadjes en dorpen die een bezoek waard zijn. De bemanning kent alle plekjes en geeft graag tips voor een tochtje aan de wal.

 

De Waddenzee is natuurlijk helemaal uniek als een van de weinige getijden-binnenzeeën van de wereld. Elke dag stroomt de zee twee keer helemaal vol en weer leeg, zandbanken achterlatend die een walhalla zijn voor vogels en kleine zeedieren. Het verschil tussen eb en vloed is ca. 2.20 meter.

 

Ook het IJsselmeer is de moeite waard, met prachtige stranden waar we graag even voor anker gaan. We varen in enkele uren naar havenplaatsen als Medemblik, Enkhuizen en Urk waar het heerlijk struinen is en waar de gezelligheid in haven tot in de late uurtjes duurt.